Slaget om Runn

Precis som i många andra mindre till medelstora städer så har Falun en grannstad, grannstaden är Borlänge och har också dom ett hockeylag.

Med två hockeylag som kommer från städer som ligger knappa tre mil ifrån varandra så blir det förstås lite extra krydda i matcherna där lagen möts. Derby brukar det också få heta, men det är inte helt korrekt eftersom i ett regelrätt derby så ska lagen i fråga komma från samma stad.

Hursomhelst så kallas matcherna mellan Falu IF och Borlänge HF för “Slaget om Runn”. Runn är en sjö som rinner mellan Falun och Borlänge, en sjö som ingår i Dalälvens huvudavrinningsområde. Att matcherna kallas så är förstås då en form av titelmatch om vilket av lagen som är det bästa i Runnområdet.

Det brukar nästan alltid bli heta och spännande matcher lagen emellan och åskådarantalet skjuter i höjden i jämförelse med de vanliga seriematcherna. Eftersom det är matcher av derbykaraktär så har man från båda klubbars håll även valt att göra dem till något av en happening. Detta dels för stämning och hockeyfest, men förstås även för att få in sponsorpengar till föreningskassorna.