Idrottsstaden Falun

En av de största städerna i Dalarna, Falun, är något av en riktig idrottsstad, kanske framför allt vad gäller längdskidåkning. År 1993 arrangerades som bekant skid-VM i Falun och nästa år är det återigen dags för världseliten att inta spåren vid Lugnets skidstadion.

Lugnet

Falun – en idrottsstad av rang

Förutom skidåkning är även en rad andra sporter verksamma i staden, som till exempel hockey och då främst i form av Falu IF. Klubben bildades år 1968 genom en sammanslagning av bandyklubben Falu BS hockeysektion och Falu Godtemplares IF. Som bäst har laget legat i den näst högsta divisionen, nuvarande Hockeyallsvenskan. Den senaste säsongen spelade Falu IF i division 1 och lyckades efter kvalspel också hålla sig kvar inför nästa säsong.

Falu IF Hockey

Falu IF har förutom ett seniorlag också en stor och omfattande ungdomsverksamhet. Totalt är över 300 spelare fördelade på 16 lag aktiva i klubben, vilket gör klubben till en av de största ishockeyföreningarna i Sverige. Tyvärr för klubbens skull så har man de senaste säsongerna jobbat något i motvind. Ishallen man spelar i är sedan många år föråldrad och driften idag går minus med hundratusentals kronor varje säsong. Därför beslutade man efter denna säsong, trots att man lyckades klara sig kvar i division ett, att man degraderar sig själv till division två.

Orsaken till detta är att man inte väljer att spela kvar är som sagt den ekonomiska biten, det fungerar inte att gå så pass mycket back för varje säsong som går. Dessutom så tycker man att det omöjligen går att spela division ett-hockey i ett rivningsobjekt till ishall. Det skriver föreningens ordförande Jörgen Lundberg på klubbens hemsida. Lundberg tycker förstås att denna utveckling är mycket tråkig med tanke på den framgångsrika ungdomsverksamhet man till trots bedriver. Det enda positiva av detta menar han är att förhoppningsvis så kan fler ungdomsspelare ta chansen att pröva på A-lagsspel.