Spelare i Tre Kronor

Till OS i Sotji åkte 25 spelare för att spela i Tre Kronor. Det intressanta var att endast en spelare som till vardags spelade i ett svenskt lag hade valts ut, och det var Jimmie Ericsson som är lagkapten i regerande svenska mästarna Skellefteå AIK.

Alla de övriga 24 kom från “over there”, där de spelar i NHL. Det lag som fick bidra med flest spelare var Detroit Red Wings som hade sex spelare med i OS-truppen, bland annat Tre Kronors lagkapten Henrik Zetterberg. Jimmie Ericsson var alltså den ende som var van vid att spela på stor rink.Det blev ett OS-silver till slut, vilket inte är något att skämmas för – Kanada var ett betydligt starkare lag i finalen. Kronorna bjöd på bra hockey.

Var är dem nu?

Även om guldet uteblev, kan svenska fans trösta sig med att följa de svenska spelarna i deras respektive lag under resten av året. Både NHL och Svenska Hockeyligan sätter igång igen i oktober och landslagssvenskarna ingår i lag med goda chanser att vinna sina serier. Välj din spelare och därigenom ditt lag och följ dem genom hockeysäsongen! Det finns till och med NHL-matchtröjor tillgängliga för svenska fans, bland annat från Supporterprylar.se. Där finns matchtröjor från lag som Detroit Red Wings och New York Rangers,En av Red Wings största stjärnor är svensk och det är deras lagkapten Henrik Zetterberg. Zetterberg axlade den rollen även i Tre Kronor. Att så många som sex spelare från Detroit Red Wings kom med i Tre Kronor beror på att många svenskar spelar i det laget, och historiskt har Detroit Red Wings satsat på svenska spelare. Sedan 1990-talet har 35 svenskar köpts eller bytt in till laget. Det är det närmaste vi kommer ett landslag i NHL.New York Rangers är kända för sin superduktige svenska målvakt Henrik Lundqvist som är en stor stjärna i NHL. Säsongen 2013-2014 var New York Rangers nära att ta hem Stanley cup, men förlorade i finalen mot Los Angeles Kings. Henrik räddade 48 skott i den sista finalmatchen, men det räckte inte, hans Rangers fick se sig besegrade.