Henrik Lundqvist

Henrik ”Henke” Lundqvist är en av Sveriges mest legendariska hockeymålvakter. Tillsammans med ”Honken” Holmqvist och Pekka Lindmark kan han räkna sig till de största.Henke Lundqvist föddes i Åre, Jämtland 1982. Hans första lag var det jämtländska laget Järpen, där han spelade tillsammans med sin tvillingbror Joel. Ganska snart blev de båda värvade till skånelaget Rögle och därefter till Västra Frölunda.

Karriären i Sverige

Henke debuterade redan 2000 i Västra Frölunda och gjorde snabbt succé genom sitt spektakulära spel. Redan 2002 var det dags för honom att ta plats som förstemålvakt. Mycket tack vare Henke kunde Västra Frölunda ta sitt första SM-guld på 38 år 2003.Henrik Lundqvist gjorde sin första match i Tre Kronor 2002 och kunde 2004 stiga fram som ohotad förstemålvakt. Han var också en starkt bidragande orsak till att Sverige kunde vinna OS-guld i Turin 2006 tillsammans med de etablerade världsstjärnorna ”Foppa” Forsberg och Mats Sundin. Vi har skrivit mer om Tre Kronors spelare i en tidigare artikel, som du kan läsa här.

NHL

Henrik LundqvistGivetvis hade NHL-scouterna tidigt ögonen på Henrik, men på grund av l 2007 fick Henrik Lundqvist erbjudande om ett sexårigt kontrakt med New York Rangers. Kontraktet löd på närmare 7 miljoner dollar per år, vilket då var rekord för en målvakt.ockouten 2004-5 fick han vänta till det året med övergången. Han blev direkt klar för spel i sin första och hittills enda NHL-klubb, New York Rangers och slapp alltså gå vägen över farmarklubben.Genom att hålla nollan i en match mot Florida Panthers den 17 oktober kunde Henke bli den första rookie målvakten på 20 år i NHL att hålla nollan. Succén var given!Samma säsong lyckades Henke vara med i 30 segermatcher i Rangerströjan vilket också var rookie- rekord.Tack vare Henrik Lundqvist har Rangers stärkt sin position i NHL. Under säsongen 2013-14 nådde man slutspel och till slut final, som man dock, efter strålande insatser från Henrik Lundqvist, förlorade.