Bra foton på matcher är ett roligt sätt att marknadsföra och motivera lagmedlemmarna. I denna artikeln tänker vi därför gå igenom lite tips på hur du tar de första stegen för att bli en bra sportfotograf.
Rätt objektiv till systemkameran
En av de större utmaningarna när man fotar sport är att man sällan kan komma speciellt nära det man skall fota. Detta gör att man måste välja objektiv med lång brännvidd, så kallade teleobjektiv. Med dem kommer man närmare det man fotograferar men gör att man istället möts av lite andra utmaningar.Då sport så gott som alltid innebär snabba rörelser så behöver man inte sällan använda sig av snabba slutartider. Detta betyder att kamerans sensor endast tar in ljus under en mycket kort tid och på så sätt “fryser” bilden i tiden. Detta gör dock att man behöver se till att få in mer ljus på andra sätt, genom till exempel en större bländare. Bländaren är hålet ett mättal för ett hål i objektivet som ändras i storlek för att justera hur mycket ljus som släpps in i kameran.Ett till sätt som kan hjälpa när man ändå inte får ljuset att räcka till är att använda sig av optisk bildstabilisering. Detta är något som kan finnas inbyggd i objektivet eller kamerakroppen (varierar mellan tillverkare) och minimerar hur mycket kamerans skakningar påverkar bilden.Sammanfattningsvis så brukar de bästa objektiven för sportfoto alltså vara teleobjektiv med ett lågt bländartal(en stor bländare) och bildstabilisering om det inte redan finns i kameran. Det är bara att börja undersöka vilka alternativ som finns för just din kameratillverkare och utifrån det välja det bästa.
Lyssna på proffsen
Världens kanske största hockeyfotograf är Bruce Bennett som har fotat sporten i över 40 år med fokus på NHL.När han i en intervju med en svensk tidning hyllar Peter Forsberg så släpper han även ett viktigt guldkorn när det gäller fotograferingen. “Hockeyfotografi handlar mycket om ögon. Som Forsbergs blick på isen: hans stålblå, laserfokuserade blick.” säger han och ger med det ett konkret tips på vad man bör tänka på när man fotar.Ett annat tips som tar lite längre tid att ta in hittar vi i denna intervjun. Där nämnet Bennett att erfarenhet är nyckeln till framgång när det kommer till sportfoto. Att kunna förvänta sig vad som kommer att hända, att ha en inarbetad instinkt för var kameran behöver peka för att få bilden.